ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

Ο νομός δράμας, τόπος ανέγγιχτος από τη βαρβαρότητα του τσιμέντου και της ασφάλτου, γωνιές μυστικές που παραμένουν ένας ανεξερεύνητος θησαυρός, μέρη όπου η επίσκεψη μοιάζει με ιερό προσκύνημα στη Φύση. Τόπος των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού. Ο νομός της ομορφιάς και της αρμονίας, η πόλη της σύνθεσης των αντιθέσεων, η περιοχή της γεύσης, της διασκέδασης και της απόλαυσης, των πολιτών της δράσης, της σκέψης και της περισυλλογής. Της μνήμης του Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης, του Πατριάρχη Ιωακείμ του Α', του Γρηγορίου του Ε', αλλά και της λατρείας του Διονύσου.

ΔΡΑΜΑ: Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Ο Νομός Δράμας διαθέτει πανέμορφες περιοχές και προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία επιλογών.
Έχει όμως ένα σημαντικό πλεονέκτημα που νομίζω ότι ελάχιστες περιοχές διαθέτουν.
Εδώ στο Νομό μας, ο επισκέπτης θα νιώσει σαν να βρίσκεται στο ίδιο του το σπίτι.
Σε καμιά στιγμή δε θα νιώσει μόνος ή τουρίστας. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό όλων των Δραμινών.
Αυτό μας τονίζουν όλοι όσοι ήρθαν στη Δράμα, και οι οποίοι έχουν γίνει οι καλύτεροι πρεσβευτές του τόπου μας αλλά προπαντός οι καλύτεροι φίλοι μας.
Σημεία Τουριστικού Ενδιαφέροντος Νομού Δράμας 1. Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού στην περιοχή του Κ. Νευροκοπίου – Βώλακα.
2.Τα μεγάλης ιστορικής σημασίας, ακόμα και από την πλευρά της θεώρησης της πολεμικής τέχνης, Οχυρά του Λίσε στην περιοχή του Κ. Νευροκοπίου.
3.Δασικές περιοχές
i) Το περίφημο Δάσος της Ελατιάς στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, με τα μοναδικά είδη της ερυθρελάτης, με πέτρινα κτίσματα Δασικών εγκαταστάσεων.
ii) Το Δάσος Φρακτού, συνέχεια του Δάσους της Ελατιάς.
iii) Το Δάσος Συμήδας στην περιοχή του Νευροκοπίου.
3.Ποταμός Νέστος
Μεγάλο μέρος έχει μετατραπεί σε λίμνη λόγω του Υ/Η Σταθμού Φράγματος Θησαυρού, ενώ το υπόλοιπο μέχρι τις εκβολές του στα όρια των Νομών Ξάνθης – Καβάλας διασχίζει τα Θρακικά Τέμπη, παράλληλα με τη σιδηροδρομική γραμμή, με μεανδρισμούς.
Φράγμα Θησαυρού και Πλατανόβρυσης (οι μηχανές βρίσκονται υπόγεια μέσα στο βουνό και είναι επισκέψιμες συγκεκριμένες ημέρες και ώρες).
1. Μουσεία i)Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ροδόπης στο Παρανέστι με σπάνια εκθέματα πανίδας και χλωρίδας της περιοχής.
ii)Το Αρχαιολογικό Μουσείο εντός της πόλεως της Δράμας.
iii)To Μουσείο Χριστιανικών Εικόνων στη Μητρόπολη Δράμας.
2.Προιστορικοί οικισμοί Σιταγρών και Αρκαδικού
3.Αρχαιότητες Ελληνιστικών χρόνων
i)Ιερό Διόνυσου στην περιοχή της Προσοτσάνης.
ii)Τάφος Δράμας στην οδό Τροίας.
4. Το μοναδικό υπόγειο ποτάμιο Σπήλαιο των πηγών του ποταμού Αγγίτη
5. Εκκλησιαστικός Τουρισμός
i)Στο Νομό υπάρχουν πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια, εκκλησίες μοναδικού εκκλησιαστικού ρυθμού, όπως ο Ναός της Αγίας Σοφίας, εντός της πόλεως της Δράμας, και ο Ναός των Ταξιαρχών.
ii)Η Μονή Εικοσιφοίνισσας αποτελεί το αρχαιότερο μοναστήρι της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο ιδρύθηκε τον 5ο μ. Χ. αιώνα.
6. Πάρκα αναψυχής
i)Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας εντός της πόλεως της Δράμας.
ii)Το πάρκο Κεφαλαρίου στις Πηγές Κεφαλαρίου.
iii) Το πάρκο Αρπακτικών στην Αγορά.

Δραστηριότητες
Τα όρη Φαλακρό και Μενοίκιο και βουνά της Λεκάνης προσφέρονται για αναρριχήσεις και έχουν φυσικές πίστες για αλεξίπτωτο πλαγιάς, αιωρόπτερο και flying fox.
Το Νομό Δράμας διασχίζει το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6 για αναψυχή και πεζοπορία.
Ράφτινγκ και καγιάκ στο φαράγγι του ποταμού Αγγίτη.
Μοντελισμός αυτοκινήτων με πίστα στην περιοχή της Δράμας.
Bicycling Mountaining και κατασκήνωση στο δάσος.
Ψάρεμα και κυνήγι στην περιοχή του Νέστου.
Διαδρομές με άλογο.
Τοξοβολία. < Του ορεινού όγκου, του ξύλου, του μαρμάρου, των νερών και της κτηνοτροφίας. Των εθνικών αγώνων, των δακρύων, του αίματος, του ηρωισμού και του πόνου. Του αθλητισμού, της ιστορίας, της παράδοσης, της λατρείας και του καθήκοντος. Των γήινων χρωμάτων και του έντονου πράσινου. Του μόχθου, της αγωνίας αλλά και της ελπίδας. Της πίστης στο Θεό και τον ¶νθρωπο. Ένας τόπος που η φύση δημιούργησε στις καλύτερες στιγμές της, όπου η φιλοξενία καλλιεργείται, διδάσκεται, λατρεύεται και υπηρετείται από τους κατοίκους της σαν θρησκεία. Μέσα στα πλούσια δάση του νομού, πάνω στις βουνοπλαγιές και δίπλα στα ποτάμια και τα σπήλαιά του, τα χωριά, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια, τα κάστρα και τα γεφύρια συνθέτουν ένα μοναδικό σε πλούτο και ποικιλία σύνολο. Αποτελούν την κληρονομιά του τόπου που μας καλεί να τη γνωρίσουμε από κοντά, σ' όλη της την έκταση. Στο νομό Δράμας έχουμε την ευκαιρία να περιπλανηθούμε στα μοναδικά δάση ερυθρελάτης, να απολαύσουμε τα μνημεία της φύσης (σπήλαια, φαράγγια), να κάνουμε ορεινή πεζοπορία ή ακόμα ορειβασία και αναρρίχηση. Να ακολουθήσουμε πολιτιστικές διαδρομές επισκεπτόμενοι βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια και εκκλησίες, αρχαιολογικούς χώρους και τοπικά μουσεία. Να παρακολουθήσουμε λαογραφικές εκδηλώσεις και να πάρουμε μέρος σε τοπικά πανηγύρια ή σε καλλιτεχνικές συναντήσεις. Στην ύπαιθρο μπορούμε να κάνουμε αγροτουρισμό γνωρίζοντας καλύτερα τις συνθήκες ζωής και τους φιλόξενους κατοίκους της περιοχής, παρακολουθώντας γεωργικές δραστηριότητες κάθε λογής. Και αν θέλουμε να ικανοποιήσουμε τα οικολογικά μας ενδιαφέροντα, έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε από κοντά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας που βρίσκουν καταφύγιο στα πλούσια δασικά και υδάτινα οικοσυστήματά του. Για το σκοπό αυτό, ένα σημαντικό δίκτυο τουριστικών εγκαταστάσεων ολοκληρώνεται κυρίως στο δασικό και αγροτικό περιβάλλον του νομού, κατάλληλα ενταγμένων στην κλίμακα του τοπίου. Παράλληλα, οι ξενοδοχειακές μονάδες της Δράμας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, επαρκώς, σε όσους προτιμούν τη φιλοξενία της πόλης."