ΕΒΡΟΣ-Σαμοθράκη

Ο νομός Έβρου στην πλέον ανατολική και βόρεια πλευρά της Ελλάδας αποτελεί το ανατολικότερο δια ξηράς σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Ασίας. Ο πιο απομακρυσμένος νομός της Ηπειρωτικής Ελλάδος συνορεύει βόρεια και βορειοδυτικά με την Βουλγαρία, ανατολικά με την Τουρκία, δυτικά με τον νομό Ροδόπης και στα νότιά του βρέχεται από το Αιγαίο.

Ο Έβρος κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους και αποτέλεσε ταυτόχρονα κοιτίδα και εργαστήρι πολιτισμού για τους λαούς που διάβηκαν ή κατοίκησαν μόνιμα στην περιοχή. Πρωτεύουσα του Νομού Έβρου είναι η Αλεξανδρούπολη, η οποία αποτελεί και τον σπουδαιότερο συγκοινωνιακό κόμβο όλης της Θράκης, χάρη στο αεροδρόμιο και το λιμάνι της. Με την νέα διοικητική διάρθρωση, ο Νομός αποτελείται από 13 Καποδιστριακούς Δήμους και χωρίζεται σε 5 επαρχίες: Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σαμοθράκης. Η Σαμοθράκη είναι το μοναδικό νησί της Θράκης. Έχει έκταση 178 τ.μ. ορεινού εδάφους και απέχει από την Αλεξανδρούπολη 29 μίλια.

Κάθε χρόνο ο νομός έχει πλούσιες τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και γιορτές όπως το φεστιβάλ Νεολαίας Άρδα, το φεστιβάλ Νεολαίας Τυχερού, το  Έθνικ φεστιβάλ στην Τραϊανούπολη, το πανελλήνιο φεστιβάλ παραδοσιακών χωρών στην Άνθεια, την έκθεση βιβλίου – κινηματογράφου στην Αλεξανδρούπολη, το φεστιβάλ θεάτρου Ορεστιάδας, τη γιορτή τσίπουρου στο Σουφλί και στη Σαμοθράκη, τη γιορτή Μεταξιού στο Σουφλί, το Μπέης τις Απόκριες, τη γιορτή μουσουλμάνων "Χίλια", το Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο στη Σαμοθράκη κτλ.

             Oακριτικός αυτός νομός προσφέρει στον επισκέπτη σχεδόν κάθε είδος τουρισμού όπως:

1. Οικοτουρισμός

Στην βορειοανατολική γωνιά της Ελλάδας και σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από την Αλεξανδρούπολη , στο σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, το Βορρά και το Νότο, ο ποταμός Έβρος σχηματίζει ένα οικοσύστημα διεθνούς σημασίας σύμφωνα με τη Σύμβαση Ραμσάρ, γνωστό ως Δέλτα του Έβρου. Ο ποταμός Έβρος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Βαλκανικής χερσονήσου, με συνολικό μήκος 430χλμ. , από τα οποία τα 203χλμ. αποτελούν την όριο γραμμή της Ελλάδας με την Τουρκία. Ο χώρος του Δέλτα με τα πολλά σκέλη του ποταμού, τις λίμνες, τις λιμνοθάλασσες και τις νησίδες που δημιουργούνται και την άφθονη βλάστηση, είναι ένας από τους λίγους υγρότοπους της πατρίδας μας, που διασώθηκε και έχει μεγάλη αξία. Στο Δέλτα του Έβρου έχουν παρατηρηθεί 304 είδη πουλιών από τα 407 είδη της Ελλάδας. Ανάμεσα στα είδη που διέρχονται από το Δέλτα του Έβρου ξεχωρίζουν ο ροδοπελεκάνος, η χουλιαρομύτα, ο αργυροπελεκάνος, και το μαυρογλάρονο, με πιο σημαντική τη παρουσία της λεπτομύτας, ενός από τα πιο σπάνια είδη πουλιών στον κόσμο.
 Η ποικιλότητα αυτή αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Το δάσος της Δαδιάς βρίσκεται 1km έξω από το χωριό Δαδιά. Είναι μια εμπειρία ενδιαφέρουσα για τον κάθε επισκέπτη λόγω της μοναδικότητας του στον Ευρωπαϊκό χώρο. Εδώ ζουν σχεδόν όλα τα είδη αρπακτικών πτηνών (36 είδη από τα 39 που υπάρχουν σ' όλο τον κόσμο) και άγρια ζώα που έχουν εξαφανισθεί από την Ευρώπη ή βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, όπως λύκοι, ζαρκάδια, ελάφια, σπάνια ερπετά και πολλά άλλα. Από το παρατηρητήριο που υπάρχει οι επισκέπτες μπορούν να δουν μερικά από αυτά. Θα γνωρίσουν τον Βασιλαετό, τον Μαυρόγυπα, τον Χρυσαετό, και άλλα.

Το απολιθωμένο δάσος της ευρύτερης περιοχής Φυλακτού - Δήμου Τυχερού δημιουργήθηκε εξαιτίας των ευνοϊκών συνθηκών απολίθωσης και συνδέεται άμεσα με την ηφαιστειακή δράση που υπήρχε στην περιοχή πριν 25.000.000 χρόνια. Η απολίθωση είναι τέλεια. Διατηρούνται σε άριστη κατάσταση τα εξωτερικά μορφολογικά γνωρίσματα των κορμών των δέντρων, π.χ. οι αυξητικοί δακτύλιοι, ο φλοιός καθώς επίσης και η εσωτερική δομή του ξύλου από την μικροσκοπική μελέτη της οποίας προσδιορίζεται το γένος και το είδος του απολιθωμένου δέντρου.

Σαμοθράκη ένα νησί με φυσικό κάλος και σπάνια ομορφιά. Ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000. Το νησί είναι καταπράσινο και επικρατεί πυκνή βλάστηση. Τα δένδρα που κυριαρχούν εδώ είναι καστανιές και πλατάνια. Είναι πλούσια σε νερά, εκατοντάδες μικρά ρυάκια και ποταμάκια, με γάργαρο νερό που έρχεται από το όρος Σάος, κυλούν ορμητικά προς τη θάλασσα. Πλήθος πηγών, οι οποίες κατεβαίνοντας ακτινωτά από το βουνό σχηματίζουν κλιμακωτά καταρράκτες και τις περίφημες βάθρες.

2. Θαλάσσιος τουρισμός

Είναι ο κατ' εξοχήν τουρισμός της περιοχής λόγω του μεγάλου μήκους των ακτών του και των καθαρών θαλασσών του. Υπάρχουν  αμμουδιές πολλών χιλιομέτρων, πεντακάθαρο νερό και παραλίες με πολύ ψιλή άμμο που προσκαλούν για μπάνιο.

3. Ιαματικός τουρισμός

Στην περιοχή της Τραϊανούπολης και της Σαμοθράκης υπάρχουν πολύ καλά οργανωμένες εγκαταστάσεις Ιαματικών Λουτρών, αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Τα νερά των πηγών είναι κατάλληλα για λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία.

4. Αρχαιολογικός τουρισμός

Ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσημβρίας – Ζώνης. Ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. και παλαιότερα ονομάζονταν Μεσήμβρια ενώ μετέπειτα Ζώνη και αποτελούσε μία από τις αποικίες της Σαμοθράκης. Η πόλη αναπτύχθηκε τον 4ο και 5ο αιώνα π.Χ. αλλά άρχισε να παρακμάζει με την Μακεδονική κατοχή και αργότερα όταν αναπτύχθηκαν οι δρόμοι στους Ρωμαϊκούς χρόνους. Οι ανασκαφές έφεραν στο φώς τα τείχη της πόλης, δρόμους, κτίρια, τα ιερά της Δήμητρας και του Απόλλωνα και ένα νεκροταφείο έξω από τα τείχη της πόλης, αλλά και πολλά αξιόλογα ευρήματα όπως πήλινα γυναικεία ειδώλια, αγγεία, νομίσματα και ένας θησαυρός από επίχρυσα, επάργυρα, χάλκινα, αργυρά και χρυσά πλακίδια με σφυρήλατες λατρευτικές παραστάσεις.

Η σπηλιά του κύκλωπα στη Μάκρη, που κατά την τοπική λαϊκή παράδοση είναι η σπηλιά του Κύκλωπος Πολύφημου, αλλά αποτελεί στην πραγματικότητα λατρευτικό κέντρο θρακικών θεοτήτων. Το σπήλαιο βρίσκεται στην παραλία της Μάκρης, μέσα σε έναν βράχο όπου βρέθηκαν ίχνη χρήσης από τη Νεολιθική Περίοδο ( περ. 4.500 ). Ο χώρος του αποτελείται από δύο επίπεδα και τρεις θαλάμους, γύρω τους δε υπάρχουν λαξευμένες κόγχες και σκαλοπάτια. Στο εσωτερικό και την τούμπα, που βρίσκεται πάνω από το σπήλαιο, έχουν βρεθεί διάφορες πήλινες κατασκευές, αγαλματίδια και ειδώλια ζώων.

Έξω από την Αλεξανδρούπολη κοντά στο χωριό ‘Άβας βρίσκονται το μεσαιωνικό κάστρο του Πόταμου και το κάστρο του Άβαντα όπου συνυπάρχουν τείχη Μυκηναϊκής, Κλασικής και Βυζαντινής εποχής. Εκεί κοντά σε στενωπό από όπου περνά η σιδηροδρομική γραμμή βρίσκονται πολλά σπήλαια και ένα από αυτά είναι το παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων με τοιχογραφίες από τον 11ο και 13ο αιώνα.
            Το Ιερό των μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη: Το Ιερό ήταν αφιερωμένο στην λατρεία και την τέλεση των Μυστηρίων των Μεγάλων Θεών που ακτινοβόλησαν στη διάρκεια της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας. Τα σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα του αρχαιολογικού χώρου είναι: Το "Τέμενος", Το Ιερό,  Ο Θόλος της Αρσινόης, Το Πρόπυλο του Πτολεμαίου Β, Η  Στοά, Το Ανάκτορο,  Ο Ιερός Κύκλος, Το Μνημείο της Νίκης.

Κοντά στο χωριό Λουτρός υπάρχει η Ρωμαϊκή πόλη Τραιανούπολη, που ίδρυσε ο  αυτοκράτορας Τραϊανός τον 2ο αιώνα μ.Χ. και υπήρξε σημαντικό διοικητικό στρατιωτικό και εκκλησιαστικό κέντρο της Θράκης. Καταστράφηκε το 1206 από τον τσάρο των Βουλγάρων Ιωάννη. Σήμερα σώζονται ερείπια της άλλοτε λαμπρής πόλης μεταξύ των οποίων το κτίριο της "Χάνα" που χτίστηκε τον 14ο αιώνα και χρησίμευε σαν ξενώνας για τους επισκέπτες των ιαματικών λουτρών.
            Στη Ρούσσα υπάρχει μεγαλιθικός τάφος, κατασκευασμένος από πέντε μεγάλες πλάκες και το χαρακτηριστικό για τα dolmen άνοιγμα στη μια στενή πλευρά του. Στους τάφους αυτούς τοποθετούσαν μεγάλα αγγεία που περιείχαν την τέφρα του νεκρού ή απευθείας τα υπολείμματα της καύσης μαζί με τα κτερίσματα.

Στην πόλη του Διδυμότειχου ανακαλύφθηκε η Πλωτινούπολη που ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό (2ο αι. μ.Χ.), για να τιμήσει τη γυναίκα του Πλωτίνη. Ανασκαφές έφεραν στο φως, τη χρυσή προτομή Σεπτιμίου Σεβήρου, νομίσματα, οικοδομήματα, ψηφιδωτά δάπεδα (Λήδα με τον Κύκνο και οι 12 άθλοι του Ηρακλή), πήλινα αντικείμενα, κτίσματα μνημειακού και χρηστικού χαρακτήρα και μέρη τειχών.

Τα Βυζαντινά κάστρα του Πύθιου, του Διδυμοτείχου και της Σαμοθράκης: το κάστρο του Πυθίου είναι ένα από τα σημαντικότερα και καλύτερα διατηρημένα έργα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.  Ο μεγάλος πύργος εμφανίζει ομοιότητες με τον πύργο στη Παλαιόπολη Σαμοθράκης. Ενώ το κάστρο του Διδυμοτείχου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα της Βαλκανικής Χερσονήσου. Τα σωζόμενα τείχη έχουν μήκος περίπου 1 χλμ. και το ύψος τους φθάνει μέχρι τα 12 μέτρα.

Στη Μικρή Δοξιπάρα - Ζώνης βρέθηκε ταφικός τύμβος. Ο τύμβος έχει διάμετρο 60μ. και ύψος 7.5μ. και κάλυπτε τις ταφές - καύσεις των μελών μιας εύπορης οικογένειας, πιθανότατα γαιοκτημόνων. Δίπλα στους λάκκους όπου έχει γίνει η αποτέφρωση των νεκρών, αποκαλύφθηκαν τετράτροχες άμαξες, μαζί με τα υποζύγιά τους. Πρόκειται για τις άμαξες με τις οποίες είχαν μεταφερθεί οι νεκροί στον τόπο της ταφής. Σε πολλά σημεία του τύμβου εντοπίστηκαν περιοχές με σπασμένα αγγεία, στάχτες και οστά ζώων, υπολείμματα προσφορών που μαρτυρούν την τέλεση ταφικών τελετουργιών κατά τη διάρκεια της κατασκευής του τύμβου.
            Στο  Ελαφοχώρι – Διδυμοτείχου από τυχαία ανασκαφή σε τούμπα, βρέθηκε ο πρώτος υπόγειος Θρακικός τάφος, από τα πρώιμα Ελληνιστικά χρόνια. κατατάσσεται σε οικογενειακό τάφο, ανάλογο των Μακεδονικών.Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

5. Μουσεία

            Ο Έβρος έχει αρκετά μουσεία αυτά ανά περιοχή είναι:

- Αλεξανδρούπολη → Εκκλησιαστικό Μουσείο, Μουσείο Χλωρίδας-Πανίδας Δέλτα Έβρου, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

-Σαμοθράκη Λαογραφικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο

- Φέρες  Λαογραφική Συλλογή Νικολάου Γκότση

- Σουφλί Μουσείο Μετάξης, Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο

-  Διδυμότειχο Δημοτική Πινακοθήκη, Λαογραφικό Μουσείο, Στρατιωτικό Μουσείο

- Βρυσικά Λαογραφικό Μουσείο
- Ορεστιάδα Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο

6. Τουρισμός περιπέτειας

Ορειβασία: ο Ορειβατικός Σύλλογος Σαμοθράκης έχει χαράξει μονοπάτια και βοηθούν στην ανάβαση των επισκεπτών διότι η ορειβασία στη Σαμοθράκη παρουσιάζει μια δυσκολία. Τα όρη  είναι απότομα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Κανό: Για μια πρώτη γνωριμία των αρχαρίων με το κανό είναι η τεχνητή λίμνη Τυχερού. Διαδρομή μοναδικής ομορφιάς, κατάλληλη για κάθε ηλικία. Από τα γαλήνια νερά ξεπροβάλουν οι κορυφές των βυθισμένων πια δέντρων, γεμάτες αναρίθμητα πουλιά που μοιάζουν να απολαμβάνουν μαζί το υπέροχο τοπίο. Για τους ποιο έμπειρους ο ποταμός Άρδας είναι ο ιδανικότερος. Περνώντας από τη Γέφυρα της Ελιάς, τα Ρύζια και τις Καστανιές, από λοφοπλαγιές, δεντροκαλλιέργειες, δασάκια, σταροχώραφα και αμέτρητες νησίδες με υδρόβια βλάστηση.

Ποδηλασία: υπάρχουν άπειρες διαδρομές, μια από τις εντυπωσιακές παραλιακές διαδρομές στην Ελλάδα, αρχίζει από την Μάκρη, ένα γραφικό ψαροχώρι, μέχρι την αρχαία Μεσημβρία. Επίσης μία ωραία και εύκολη διαδρομή 5χλμ, που ξεκινά από το Οικοτουριστικό Κέντρο της Δαδιάς, διαγράφει ένα μεγάλο κύκλο στα όρια της προστατευόμενης περιοχής και επιστρέφει στα όρια του χωριού. Τέλος το Δέλτα του Έβρου, δεν επισκέπτεσαι απλώς τον υγροβιότοπο αλλά μπορείς να συμμετάσχεις στη ζωή του. Το Δέλτα είναι ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών ανάμεσα σε καλαμώνες γεμάτους άγρια ζωή.

Βαρκάδα:  στη Σαμοθράκη υπάρχουν μέρη σχεδόν εξωτικής ομορφιάς που μπορεί να επισκεφτεί κανείς μόνο με καραβάκι. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να δείτε τις ελάχιστες δυστυχώς μεσογειακές φώκιες, που βρήκαν καταφύγιο στις θαλάσσιες σπηλιές της Σαμοθράκης, και μόνο έτσι θα δείτε το πιο συγκλονιστικό τοπίο του νησιού, τον καταρράκτη Κρεμαστό που χύνεται απευθείας στη θάλασσα από ύψος μεγαλύτερο από εκατό μέτρα. Όμως και στο Δέλτα του Έβρου ιδιαίτερα στη νότια περιοχή του, που είναι γεμάτη από λίμνες, κανάλια και νησίδες, μπορεί ο επισκέπτης να δει τα πουλιά να πετάγονται μέσα από την παρόχθια βλάστηση, να κολυμπούν στα νερά ή να πετούν στον ουρανό. Μια ανεπανάληπτη εμπειρία και αισθητική απόλαυση.

Ιππασία: Ο Ιππικός όμιλος Τυχερού διαθέτει 20 άλογα και μια έκταση 70 στρεμμάτων. Υπάρχουν τρεις στίβοι για την άθληση και την προπόνηση αλόγων και ιππέων. Επίσης στον όμιλο λειτουργεί τμήμα θεραπευτικής ιππασίας για άτομα με ειδικές ανάγκες.

8. Θρησκευτικός τουρισμός

            Στις Φέρες υπάρχει η Μονή της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας, πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας, που είναι το μνημείο της Θράκης και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Στην περιοχή του Δάσους της Δαδιάς μπορούμε να επισκεφθούμε την ομώνυμη Μονή ενώ στην περιοχή της Κορνοφωλιάς το Μοναστήρι της Παναγίας της Πορταΐτισσας. Στο Διδυμότειχο βρίσκεται η Μητρόπολη του Αγίου Αθανασίου, στη νότια πλευρά του Κάστρου. Χτίστηκε το 1834 πάνω σε μοναστηριακό συγκρότημα και κάτω από το δάπεδό της έχει εντοπισθεί τμήμα κατακόμβης. Στη Μάκρη η Ιερά Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου - Παναγία του Έβρου ιδρύθηκε το 1980 και λειτουργεί από το 1983. Είναι εκκλησία βυζαντινού ρυθμού και εσωτερικά είναι ζωγραφισμένη με σκηνές από τη ζωή του Θεανθρώπου. Επίσης  Μεταβυζαντινοί Ναοί υπάρχουν: στον  Κυπρίνο ο Άγιος Γεώργιος, στο Σουφλί ο Άγιος Αθανάσιος, στο  Διδυμότειχο του Σωτήρος Χριστού και της Κοιμήσεως Θεοτόκου, στους Μεταξάδες ο Αγ. Αθανάσιος, στο Παλιούρι ο Αγ. Παντελεήμονας και στο Αλεποχώρι ο Αγ. Αθανάσιος.Τέλος  στο Διδυμότειχο, στην ανατολική πλευρά της πλατείας υψώνεται το αρχαιότερο τζαμί της Ευρώπης, το τέμενος του Σουλτάνου Βαγιαζήτ με τον πανύψηλο μιναρέ του. Καταλαμβάνει έκταση ενός στρέμματος ακριβώς και καλύπτεται από πυραμιδοειδή μολυβδοσκέπαστη στέγη.

9. Σχολικός τουρισμός

            Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σουφλίου υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης διάρκειας μίας έως τεσσάρων ημερών με θεματολογία τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον μεταξοσκώληκα, το νερό, το δάσος και τα απορρίμματα για τις Περιβαλλοντικές Ομάδες των σχολείων. Οργανώνει και υλοποιεί σεμινάρια επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης συντονίζει Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, παράγει Εκπαιδευτικό υλικό και αναπτύσσει διεθνείς συνεργασίες με αντίστοιχα κέντρα του εξωτερικού.

Η φύση του νομού Έβρου είναι μοναδική στον ελλαδικό χώρο. Η ορνιθοπανίδα της παρουσιάζειιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής φιλοξενούν όλα τα είδη των πουλιών. Εξαιρετικοί βιότοποι, πλήθος σπάνιων ειδών της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής χλωρίδας και πανίδας, αισθητικά δάση, φυσικά αξιοθέατα και ειδυλλιακά υψώματα συνθέτουν το σκηνικό στη Θράκη.        Σήμερα αρκετοί οικισμοί παρουσιάζουν ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, που αξίζουν την προσοχή σας.Μια περιήγηση στα μέρη αυτά θα σας εντυπωσιάσει. Θα δείτε παραδοσιακά σπίτια, πέτρινα γεφύρια και βρύσες, νερόμυλους, φούρνους και καμινάδες. Άλλο ένα στοιχείο που θα σας κάνει εντύπωση στην περιοχή είναι το μωσαϊκό κουλτούρας και πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής. Η συναναστροφή σας με τον κόσμο εκεί θα σας δώσει στοιχεία για τα διαφορετικά ήθη και έθιμα, για τις παραδόσεις, τη νοοτροπία και τους χαρακτήρες. Ένας τόπος ανεξερεύνητος με κρυμμένα μυστικά. Πεντακάθαρες ακρογιαλιές, ναοί και μοναστήρια με ιστορία πολλών χρόνων, ιαματικά λουτρά και τουριστικές υποδομές υψηλού επιπέδου ένα διαφορετικό ταξίδι!