http://www.guardian.co.uk/world/greece
http://www.reuters.com/places/greece
http://wikitravel.org/en/Greece
http://www.fifa.com/worldcup/preliminaries/europe/teams/team=43949/index.html
"ΝΟMΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η καταγραφή της ιστορίας της περιοχής των Γρεβενών ξεκινά από τη νεολιθική εποχή. Στην αρχαιότητα ανήκε στις επικράτειες της Τυμφαίας και της Ελιμείας. Συνεχίζει να είναι παρούσα και κατά τα ρωμαϊκά , τα βυζαντινά και τα χρόνια της τουρκοκρατείας, όπως άλλωστε καταμαρτυρούν και τα μνημεία της.
Στο νομό υπάρχουν 17 πέτρινα γεφύρια, τα οποία διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ παμπάλαιες εκκλησίες, μοναστήρια και κτίρια είναι σπαρμένα στα διάφορα χωριά της περοχής.
Ενδεικτικά αναφέρουμε το γεφύρι του Αζιζ Αγά στο Τρίκωμο, που είναι το γεφύρι με το μεγαλύτερο τόξο στη Μακεδονία, της Πορτίτσας και του Κατσογιάννη στο Σπήλαιο, την Ι.Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο ίδιο χωριό ενώ το Περιβόλι κοσμείται από αμέτριτες πέτρινες βρύσες, παραδοσιακά οικοδομήματα, και εκκλησίες όπως αυτή του Αγίου Νικολάου (13ος αι.) και του Αγίου Γεωργίου (16ος αι.)
Περιβάλλον των Γρεβενών
Η Βάλια Κάλντα, ο Εθνικός Δρυμός της Πίνδου, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νομού, στον ανεξιχνίαστο ορεινό όγκο του Λύγκου, κερδίζει το ενδιαφέρον φυσιολατρών, οικο-περιηγητών, και όλων εκείνων που αγαπούν την εξερεύνηση και την περιπέτεια.
Στη συνείδηση των φυσιολατρών, η Βάλια Κάλντα έχει ταυτιστεί με τα λημέρια της αρκούδας, η οποία την κατοικεί από τα τέλη του φθινοπώρου μέχρι και την άνοιξη.
Προχωρώντας μέσα στην πυκνή βλάστηση και περνώντας από μικρούς καταρράκτες μπορεί κανείς να φτάσει στις πλαγιές του Μαυροβουνίου, σε υψόμετρο 1940 μ., στις λίμνες της Φλέγκας.
Ο ορεινός όγκος του 'Ορλιακα είναι περιοχή που ζουν όλα τα κυρίαρχα είδη της ελληνικής πανίδας, ενώ υπάρχουν πολλά σπήλαια και γεωλογικοί σχηματισμοί.
Το βουνό Σμόλικας που περιλαμβάνει τη Βάλια Κίρνα, το Ρέμα του Διαβόλου και τη Σαμαρίνα είναι αναγνωρισμένο καταφύγιο ζώων. 'Ενας καταρράκτης πάνω από 80 μέτρα ύψος συνθέτει την εικόνα της περιοχής.
Ο ποταμός Βενέτικος, περνά από την περιοχή του φαραγγιού στο χωριό Σπήλαιο και τη γέφυρα του Ελευθεροχωρίου. Καί στις δύο περιοχές ζει σήμερα μικρός αριθμός από τα σπάνια είδη της ελληνικής πτηνοπανίδας, όπως ο μαύρος πελαργός."